Baharatlar, çeşitli bitki ve ağaçların tohumlarından, kabuğundan, köklerinden, meyvelerinden veya gövdelerinden gelir. Hem tatlı hem de tuzlu yemekleri geliştirmek için kullanılırlar. Bazı aşçılar, daha yoğun bir lezzet için baharatlarını ezmek veya öğütmek yerine bütün olarak tercih eder. Biber tozu, öğütülmüş tarçın, öğütülmüş karanfil, tartar kreması, kimyon, sarımsak tozu, öğütülmüş ve taze zencefil, kuru hardal, hindistan cevizi, soğan tozu, kırmızı biber, siyah ve kırmızı biber ve tuz gibi en popüler olanlardan bazılarını stoklayın. Meksika baharatı, İtalyan baharatı ve beş baharat tozu gibi baharat karışımları da mevcuttur.
Baharatın tazeliğini renk ve aromaya göre değerlendirebilirsiniz. Taze olduğunda çoğu baharatın parlak, zengin bir rengi ve güçlü bir aroması vardır. Taze baharat kullandığınızdan emin olmak için her zaman küçük miktarlarda satın alın. Eski baharatları yılda bir kez değiştirin. Ayrıca baharat takımlarına göz atmak için dekorarya.com/baharat-takimlari
Baharatlarınızı sıkıca kapatın ve serin ve kuru bir yerde saklayın. Bütün baharatlar 2 yıla kadar taze kalırken, öğütülmüş baharatlar 6 aylık raf ömrüne sahiptir.
Kırmızı biber ve kırmızı biber gibi kırmızı baharatları buzdolabında saklayın. Renklerini koruyacaklar ve lezzetlerini daha uzun süre koruyacaklar.
Nemi dışarıda tutmak ve rezene tohumu gibi oldukça aromatik bir baharattan istediğiniz tadı korumak için kullanımdan hemen sonra şişe kapaklarını sıkıca değiştirin.
Şişeye daldırırken ölçü kaşığınızın tamamen kuru olduğundan emin olun. Nem, tarçın gibi aromatik bir baharatın lezzetini çabucak bozabilir. Ve kepçeden sonra seviye atlayın.
Baharatları ve otları doğrudan şişeden buharda pişirilen bir tencerenin üzerine serpmeyin. Buhar, baharat şişesine gizlice girebilir ve baharatlarınızın gücünü azaltabilir. Yenibahar gibi öğütülmüş baharatların neden şişede sertleşip kekleştiğini merak ediyorsanız, suçlu buhar olabilir.
Baharatları ve otları ısıdan ve doğrudan güneş ışığından uzak tutun. Kurutulmuş defne yaprağı gibi yaygın olarak kullanılan bir bitki bile ocaktan uzak tutulmalıdır.
Baharatınızın asalını geçip geçmediğini nasıl anlarsınız? Her bitki ve baharatın raf ömrü farklıdır ve her yaştan, en iyi koşullarda bile. Otlarınızı ve baharatlarınızı - ve satın almayı düşündüklerinizi - taze göründüklerini, solmadıklarını ve belirgin aromatik olduklarını görmek için kontrol edin. Bozulma tespit ettiğiniz anda bunları değiştirin.
Otların ve baharatların raf ömrü de forma ve bitki kısmına göre değişiklik gösterecektir. Kesilmiş veya toz haline getirilmiş olanlar havaya maruz kalan daha fazla yüzey alanına sahiptir ve bu nedenle, örneğin bütün otlar ve baharatlardan daha hızlı bir şekilde lezzetlerini kaybederler. İşte bazı yönergeler:
Yapraklar ve çiçekler 1 ila 2 yıl
Tohumlar ve kabuklar 2 ila 3 yıl
kökler 3 yıl
Yapraklar 1 yıl
Tohumlar ve kabuklar 1 yıl
kökler 2 yı