RENKLER güçlü duygular ve anılar uyandırabilir. Ruh haliniz, refahınız ve davranışlarınız üzerinde derin bir etkisi olabilir.
Aslında renklerin insan psikolojisi üzerinde o kadar etkisi var ki, insanlar renk danışmanı olmaktan bile geçimlerini sağlıyorlar.
Renklerin evrensel olarak anlaşılan sözsüz bir dil olduğunu söylemeye kadar gidebilirim. Nasıl yani? Peki, kendinize sorun – KIRMIZI rengi ilişkilerle bağlantılı olarak hayal ettiğinizde, aklınıza hangi duygular geliyor? AŞK ve TUTKU hakkında düşünüyorsanız, renklerin kendi dilini konuştuğu düşüncesini kanıtlıyor.
Son zamanlarda birkaç imaj, trend ve stil danışmanı kravatınızın rengi ile iş dünyasında yaydığı etki ve mesaj arasındaki ilişkiden bahsetti. Örneğin, mor güvenle ilişkilendirildi.
Öyleyse, renkler bu kadar güçlü duygu ve davranışları uyandırabiliyor ve ilişkilerde ve hatta kariyerlerde bu kadar sessiz ama etkili mesajlar gönderebiliyorsa, neden iştahımızı şekillendirmede renkler rol oynamasın?
İşte yemeğinizin (resim), mutfağınızın, yemek alanınızın ve hatta tabaklarınızın renginin iştahınızı artırmaya veya bastırmaya nasıl yardımcı olabileceğine dair bazı eğlenceli gerçekler:
Beyaz - Masumiyet ve saflıkla ilişkilendirilen rengin, beyninizi önemsemekten vazgeçirdiği, aşırı yemeye ve akılsız atıştırmalara neden olduğu söylenir. Ne de olsa o kadar masum bir renk değil!
Yeşil – taze ve doğal, çoğu insan bu rengi sağlıklı beslenmeyle ilişkilendirir (salataları düşünün). Bu nedenle, yeşil renk, suçluluk duymayan, sağlıklı yiyeceklerle olan ilişkisi nedeniyle kişinin iştahını artırmaya yardımcı olabilir.
Kırmızı – çok yoğun bir renk. Kırmızı, kişinin kan basıncını, kalp atış hızını ve enerjisini artırarak daha doymak bilmez bir iştaha yol açabilir.
Mavi – iştahı bastırmaya yardımcı olduğu varsayılan en iyi renk. Mavi gökyüzü ve okyanusların görüntülerini çağrıştıran bu rengin sakinleştirici doğasının vücudu yatıştırdığı ve metabolizmayı yavaşlattığı, böylece iştahı kestiği söylenir.
Kahverengi, Gri ve Siyah – tüm bu renkler iştah azalmasıyla ilişkilidir. Bunun nedeni, gri ve siyah gıda maddelerinin küf ve çürüme görüntülerini çağrıştırması, kahverenginin ise aşırı pişmiş veya yanmış ürünlerle ilişkilendirilmesi olabilir. Ne kapandı!
Bir dahaki sefere bir restorana adım attığınızda, duvarlarının, tabaklarının ve hatta sandalyelerinin rengine dikkat edin! Nasıl hissettin? Aşırı aç mı yoksa hiç mi?
Bu hisler ve restoranın renkleri yukarıdaki renk kılavuzuyla uyuşuyor mu?